Jan Løve Østerbye

Slægtsbog for Ragnhild Gjersvik

(2.4 MB)

Slægtsbog for Ragnhild Gjersvik appendix

 

Tysnes familien opdelt:

del 1: 1-8. generation

del 2: 9-10. generation

del 3: 11-22. generation

 


Min mor:

Ragnhild Gjersvik (1915-2011)

Ragnhild Gjersvik blev født den 1. april 1915 som tiende barn i en børneflok på 11. Hendes forældre var tømmermand og gårdejer Lars Larsen Andersland og Mathilde Kristoffersdatter Gjersvik. De havde overtaget hendes fødegård i Gjersvik på Tysnes (40 km syd for Bergen) i Norge efter hendes bror.

Efter 7. klasse  fortsatte Ragnhild sin skolegang i Haugesund, hvor hun boede hos en ældre søster. Senere kom hun i huset og fik en barneplejeruddannelse på forskellige sygehusafdelinger.

Hun lærte Wagn at kende i 1937, mens hun arbejdede på Drammen Sygehus. I 1941 fik hun lov til at rejse gennem Sverige til København, hvor Wagn havde lovet at gifte sig med hende.

I 1944 fik hun lov til at rejse gennem Sverige til Norge, hvor hun besøgte sin syge mor. I 1945 fik hele familien lov til at rejse med tog via Sverige til Oslo og Bergen. Siden den tid tilbragte familien næsten hver sommerferie hos familien i Norge.

I 1968 erhvervede Ragnhild sin fødegård efter en odelssag, og hun boede herefter mere og mere på denne gård. Efter Wagns død i 1997 flyttede hun definitivt derop. Ragnhild døde på Sjukeheimen i Uggdal 28. maj 2011.

Denne gård har været i familiens besiddelse uafbrudt siden 1668 - og var før sammen med de andre gårde i Gjersvik et adelssæde, som var ejet af en anden gren af familien.

Da den norske befolkning ikke har været udsat for så store forandringer som den danske (krig og sygdom), samtidig med at lovgivning sikrede at rettigheder forblev i familien, er slægtshistoriske studier i Norge meget enklere og sikrere end i Danmark. Jeg kender f.eks. alle min mors 256 nærmeste aner med et par undtagelser, d.v.s. tilbage til ca. 1650. Før den tid kender jeg tilbage til 1500 en stor del af mændene og også en del af kvinderne. Tilbage til 1500 kender jeg ca. 1200 af hendes 4100 aner, fordelt på ca. 400 personer. Et sådant anefællesskab er helt almindeligt i de mere isolerede samfund i Norge.

For den, der gerne vil søge oplysninger om norske aner, skal jeg henvise til de mange bygdebøker, som er udgivet i de forskellige norske sogne. Man kan f.eks. gå ind på http://www.bergen.folkebibl.no og foretage søgning i deres store samling af bygdebøker for Vestlandet. Også i http://www.digitalarkivet.no  kan der hentes værdifulde oplysninger om den norske befolkning (kirkebøger og folketællinger).